Заедно можем много!!!

Доверие 1Навярно сте съгласни с твърдението, че доверието е двупосочна улица. Не се сещам за нито един бизнес, където човек може да работи спокойно, без да се налага да гласува доверие някому. Дори и писателите на свободна практика и програмистите също в даден момент трябва да се доверят на съответен контрагент, за да станат техните продукти достъпни до широкото потребление. Едните трябва да се доверят на редактор и издателско дружество, а другите на клиент, който да ги наеме за даден проект или да им закупи софтуера.

Липсата на доверие е съвременният бич в строителството. Огледайте се, навсякъде има блокове, къщи, обществени и промишлени сгради, пътища, мостове, паркове, градинки и така нататък, тоест неща, построени от хора. Някои по-добре изпълнени, други не толкова. Но важното е, че някой някъде някога е гласувал доверие на друг човек или група от хора, за да станат всички тези неща факт. Наистина, живеем в една не много уредена държава, където всеки е бил мамен под една или друга форма. Нормално е човек да е внимателен и предпазлив, особено когато става въпрос за пари.

Доверие 2Имал съм клиенти, които с голям страх са давали аванс. Виждал съм хора, на които дори са им треперели  ръцете при даването на първото плащане, въпреки че сме имали договор и са получили насрещен документ за превода. Но това е разбираемо предвид тежката реалност, в която живеем. Доверие трудно се гради и много лесно се разваля. Точно като една къща, строиш я с години, но можеш да я разрушиш само за един ден. Нормално е човек да е бдителен. Постоянно слушаме по новините как някой е излъгал друг с пари. Схемите са много, например: имотни измами, финансови пирамиди, популярни каси, ало измамници и какво ли още не. Нещо повече, изследване на популярно бизнес списание сочи, че автосервизите и строителството са  двата сектора с най-ниско доверие сред обществото. Навярно има защо!

Въпреки всичко, без да предприемем риск, макар и минимален, е почти невъзможно да живеем в съвременния свят, в това забързано ежедневие. Да не забравяме сентенцията, че „Най-големият риск е животът без риск“. В противен случай трябва да станем отшелници, но дори и дълбоко в дебрите на планината се крие риск. Той е навсякъде. Нима не рискуваме, когато шофираме всеки ден по пътищата, ами когато изпращаме децата си на училище, а когато се храним в ресторант? Примерите са безброй. Разковничето е да се намери надежден партньор, с когото да се чувствате комфортно и да сте готови да му гласувате доверие за изпълнение на вашия проект. Човек, на когото може да се разчита и който няма да ви подведе.