ВЪНШНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ

xps-thermal-insulation-boards-250x250Външна топлоизолация и финишни мазилки – има най-различни решения на пазара. Добрата и ефикасна топлоизолация е ДНК-то на комфортния и уютен живот в нашия дом. Около 25-30% от топлината губим от липсата на външна топлоизолация или наличието на евтина такава. Приблизително 20% губим от некачествена и стара дограма. И едва 10% изтича от пода. Като цяло санирането спестява до 40% от разходите за отопление и климатизация в нашето жилище. Като най-същественото перо е безспорно топлоизолацията. Освен, че запазва топлото във вкъщи, тя ограничава появата на конденз, мухъл и плесен. Добрата топлоизолация има и звукоизолационни свойства. Тоест, редуцира шума отвън. Не на последно място, топлоизолационната система придава стилен и модерен вид на фасадата. С други думи, финишингът засилва естетиката на вашия дом. Нещо повече, от 2004 г. се задължава със закон всяка нова сграда да има топлоизолация, която да покрива определен минимум (Наредба 7 от 15 декември 2004 г.).

500-500x500Когато избираме топлоизолационна система, не трябва да гледаме единствено и само дебелината на листовете, например 10 сантиметра EPS. Това само по-себе си не означава, че избираме по-добър изолатор. Важно е да се види каква е плътността на въпросния стиропор. Той може да бъде 13-15 кг./м3, но може да бъде и 15-18 кг./м3 или дори повече. По-високата плътност води до по-добра изолация. Друг важен фактор е лабдата. Това е така нареченият коефициент на топлопроводност (λ). Той показва какво количество енергия минава през един квадрат материал със съответно един метър дебелина. Колкото по-малка е тази стойност, толкова по-добре. Това означава, че по-малко енергия е минала през тази площ, следователно материалът има по-добри топлоизолационни качества. Давам пример: ламбда със стойност 0.029 по-добре топлоизолира от ламбда със стойност 0.031. Има и нещо друго, по-слабо популярно. Това е коефициент на топлопреминаване. Този коефициент не трябва да се бърка с вече споменатата ламбда. Това са две различни неща. Коефициентът на топлопреминаване, обозначаван с „U“, показва какво количество енергия минава през 1 м2. Но тук не става въпрос само за един материал, а различни комбинации от материали, дори тухлите играят важна роля в случая.

След всичко казано дотук, остава да направим правилния избор на топлоизолационни плочи и завършваща декоративна мазилка. Има най-различни видове топлоизолации. Ще спомена повечето, които ще срещнем на пазара, като в темата по-нататък ще разгледаме най-разпространените. Независимо дали говорим за външна или вътрешна топлоизолация, видовете и марките са най-различни, а това са: EPS (стиропор), EPS (Неопор), XPS (фибран); каменна -минерална вата, стъклена -минерална вата; термоизолационни панели, вакуумни изолационни панели; мултипор, селитрон, корунд; пеностъкло, перлит, керамзид и други.

EPS (Стиропор)

Експандиран полистирен. Това е най-популярната топлоизолация в България и най-често срещаната. Главната причина за това е ниската цена. Предлага се в различни дебелини, като най-често срещаните са 5 см, 8 см и 10 см. Плътността обикновено е 13-15 кг./м3 или 15-18 кг./м3. В общи линии тази изолация се използва и в програмите за саниране, тъй като с нея се постига икономически най-изгодна оферта. Освен, че стиоропорът покрива санитарния минимум за изолация, той пропуска водни пари, с което позволява на стените да дишат. Само, че има и някои минуси. Основният е, че по-слабо топлоизолира от всичко останало на пазара. Другият недостатък е, че когато се напои с вода, натежава, престава да изолира, мухлясва, започва да се рони и в даден момент рухва.

EPS (Неопор)

Представлява EPS с вградени графитни частици в материала. Неопорът също е твърд панел с клетъчна структура, но за разлика от стиропора, има значително по-добри топлоизолационни качества. Това се дължи на графита, от който се прави – естествен минерал, който има свойството да отразява и разсейва лъчението. Плътността и дебелината също варират подобно на обикновения EPS. Предмиствата му са, че първо е по-добър топлоизолатор от стиропора, и второ, че има добри звукоизолационни свойства. Той също позволява на стените да дишат, като държи влагата далеч от жилището. Въпреки, че се справя по-добре с водата, отколкото стиропора, пак има опасност да се напои и да загуби част от своите топлоизолационни качества.

XPS (Фибран)

Екструдиран полистирен. Въпреки, че някои хора използват фибрана за основна топлоизолация на жилището, в което живеят, това не е препоръчително. Да, плътността (30 кг/м3) и топлоизолационните му характеристики са по-големи в сравнение с тези на стиропора и неопора, но за сметка на това екструдираният полистирен запечатва стените, като практически не им позволява да дишат. Това води до други проблеми след себе си. Цената също му е по-висока от най-разпространените топлоизолации у нас. Тогава къде XPS намира приложение? Екструдираният полистирен намира приложение главно при замазки, фундаменти, покриви, тераси, балкони, обръщания около прозорци и други. Използва се по-често за хоризонтално покритие, отколкото вертикално.

6361178114858064505424063Каменна минерална вата

Каменната вата се получава от вулканична лава и е известна със своята негоримост. Притежава отлични топло- и звукоизолационни свойства. Каменната минерална вата не трябва да се бърка със стъклената минерална вата, която се използва предимно за вътрешна изолация в комбинация с гипсокартон. Каменната минерална вата е единствената вата подходяща за външна топлоизолация. Плътността на плочите трябва да е поне 100-150 кг/м3, за да получим твърда основа за по-нататъшна обработка и монтаж на цялата топлоизолационна система. Цената на тази изолация никак не е ниска и затова по-рядко намира приложение за външно топлоизолиране на къщи и апартаменти.

ФИНИШНИ МАЗИЛКИ

thumb0000Веднъж, след като сме избрали материал за външната топлоизолация, идва ред на завършващата декоративна мазилка. Тук вариантите също са няколко, като идеята не е да се купи най-скъпата или най-евтината мазилка , а да се избере най-подходящата според конкретния случай. Климатът и локацията играят съществена роля тук. Най-разпространените финишинг мазилки у нас са: минерална мазилка, полимерна мазилка, силиконова мазилка и силикатна мазилка. Всяка една от тях има своите предимства и недостатъци. Обикновено изборът се свежда до драскана или влачена структура. Драсканите мазилки са със зърнеста структура, докато тази на влачените наподобява бразда. Най-използваните са 1.5 мм, 2 мм, 2.5 мм. Естествено, има и други варианти да си завършите елегантно и красиво фасадата, нещата не се свеждат само до декоративни мазилки. Може да използвате сайдинг (винил), еталбонд, окачена фасада, циментфазер, естествен камък, каменен фурнир, дъбови обшивки, дървена ламперия, марморино, фасаген и много други.

Минерална мазилка

Това е суха мазилка на вароциментова основа и е най-евтината на пазара. Тя е единствената мазилка, която се продава в торби. Освен цената други предимства няма. Основен недостатък е, че при дъжд се напоява и не след дълго се появяват петна. Ако е оцветена се появяват други проблеми – пигментацията се променя, като самият цимент се окислява. В заключение, минералната мазилка, наричана още благородна, губи блясъка си най-бързо в сравнение с останалите декоративни мазилки.

Полимерна мазилка

Представлява висококачествена тънкослойна мазилка със свързващо вещество полимерни смоли. Това е най-предпочитаната финишна мазилка по отношение цена-качество. Полимерната мазилка е по-добра и по-скъпа от минералните мазилки. Сравнително устойчива на атмосферните условия. Има водоотблъскваща функция и разнообразна гама от цветове. Предлага се най-често в баки от 25 кг. Основен минус при тази мазилка е, че не позволява до такава степен на стените да дишат.

Силиконова мазилка

Отличава се с много висока паропроускливост и водоотблъскващи свойства. Силиконовата мазилка е създадена на основата на силиконови смоли. Тези мазилки осигуряват висока стабилност на цвета и условия за лесно поддържане на чистотата на фасадите. Силиконовата мазилка е най-подходяща там, където има силна концентрация на соли, например в близост до морето или високо в планината. Основният минус на тази мазилка е по-високата цена.

Силикатна мазилка

Тази мазилка има повишена водоотблъскваща способност, добра пропускливост на водните пари, добра устойчивост на въздействието на алкални вещества, на промишлени и автомобилни газове, устойчива е на миене, на студ и не гори. Основният силикат, калиевото водно стъкло, който е в силикатната мазилка, я прави да издържа на високо замърсяване. Затова в активна градска среда, където мръсният въздух преобладава, силикатната мазилка е най-доброто решение, разбира се, нейната цена е също висока.