wФирма или майстор е вечният хамлетовски въпрос, когато ни предстои строителство, без значение дали говорим за довършителни работи, ремонтни дейности, саниране или груб строеж. В пространството витае мнението, че майсторите или бригадите излизат по-евтино, отколкото една строителна фирма. Съгласен съм, че на пръв поглед нещата изглеждат така, но само на пръв поглед. Много често реалността се оказва различна, а парите, времето и нервите не могат да бъдат върнати назад.

Тук е момента да спомена нещо парадоксално. Нерядко единичните цени на майсторите, когато работят на частно, са по-високи дори от тези на строителните фирми. Това само по себе си развенчава мита, че да се работи с майстори излиза по-евтино.

Преди да продължа, искам да отворя една скоба, че написаното тук не се отнася до всички майстори. Има и изключения, хора, които си разбират от работата, работят професионално и клиентите остават доволни. Но статията се отнася за болшинството майстори в България и това, което се случва най-често.

 

 

Ето някои плюсове и минуси при избора на изпълнител:

ФИРМА ПЛЮСОВЕ

 • Планира, организира, ръководи, управлява и контролира целия строителен процес
 • По-добра и професионална комуникация, както по време на самото строителство, така и при изготвяне на офертата
 • Подробна оферта, график на финансиране, договор
 • По-високо качество на услугата
 • Гаранция и сигурност при изпълнение на поръчката
 • Възможност за плащане по банков път, регистрация по ДДС, издаване на фактури
 • Сертификати и лицензи за работа, опит в попълване на строителни актове
 • Лесно можете да се информирате за строителната фирма и да разберете кой стои зад нея и какво има изпълнено до момента
 • Фирмата разполага с кофражи, скелета, електромашини, инструменти

ФИРМА МИНУСИ

 • По-висока цена (поне на пръв поглед)

МАЙСТОРИ ПЛЮСОВЕ

 • По-ниска цена (поне на пръв поглед)

МАЙСТОРИ МИНУСИ

 • Цената винаги излиза повече от договорената
 • Иска се аванс за несвършена работа, особено при участие само с труд
 • Срокът обикновено излиза повече от обещания
 • Често качеството е под очакваното
 • Измислят се всякакви извинения и оправдания за зле изпълнената работа и просроченото време
 • Нерядко се налага да бъдете личен шофьор на майсторите, да им доставяте материали, а в някои случаи и електромашини
 • Личното ви време е ангажирано да им стоите на главата, да ги следите какво правят и да се карате с тях
 • Постна оферта написана неграмотно на ръка (ако изобщо има такава)
 • Устна гаранция, а ако се случи нещо не е сигурно дали изобщо ще ги откриете

 

Майстор 2Горепосочените са само част от нещата, които обичайно се случват при работа с майстори. Да организирате и движите сами вашия ремонт или строеж на къща не е невъзможно, но се изискват много познания в областта, които само един строител с достатъчно опит би могъл да има. Само с четене на форуми, гледане на клипчета  в интернет или съвети от приятели, строили преди вас, далеч не е достатъчно и много грешки могат да бъдат допуснати, които ще ви излязат солено. Замислете се – ако вие сте лекар, юрист, финансит, програмист, хотелиер, професор или се занимавате с нещо друго, което няма нищо общо със строителната сфера, то от вас не се очаква да сте тесен специалист в ремонтните дейности или изграждането на къщи. Това е логично, просто вашето амплоа е различно. То тогава изборът да работите пряко с майстор или бригада би бил доста рисков на фона на вашите скромни строителни познания. Вероятността да бъдете заблудени или измамени е много голяма. Много работници изкушени от това да свършат по-бързо даден обект и да си вземат парите, спестяват ред важни операции, които след време могат да ви костват много. Други пък поради липса на работа,  правят точно обратното – измислят си какви ли не излишни неща, под предлог, че са били много важни и без тях не можело, само и само да изскубят повече пари.

Homan Resources 1 copyИма много хора закъсали финансово, потънали в най-различни кредити и заеми. Те са готови на всякаква работа, за да вържат двата края. Той, да речем, е бояджия, в това е добър, но от немай къде се хваща да прави ВИК-то в банята, а оттам и да лепи фаянса. След това, като има теч или в най-добрия случай някоя крива плочка или фриз, или пък зле направен наклон към сифона, ще се замислите дали по-ниската цена си е струвала. Ще чуете какви ли не оправдания за лошото качество, например, че стените били криви, че лепилото за плочки не ставало и какво ли още не. Да не говорим за закъсненията и забавянията. Там също оправданията са безброй. Най-често срещаните са: колата им се е развалила, спукали са гума, личната им карта е изтекла, на лекар са и не могат да дойдат или класическото, че имат болен роднина. Тоест, удрят го на съжаление. Да, това е тъжното, много често се спекулира със здравето на близките или със собственото здраве, с цел оправдание за закъснението или изкопчване на по-голям аванс. Истината е, че в 95% от случаите въпросните „почтени майстори“ са хванали няколко обекта наведнъж, чудят се как да се оправят и си измислят какви ли не глупости, за да обяснят отсъствието си. Сякаш са жертва на цялата световна конспирация и вие трябва да им повярвате и съчувствате.

Постната оферта е още един щрих в това да не се спирате директно на майстори. Често офертите са написани на ръка, на хвърчащи листове и голяма част от нещата не са конкретизирани. Ако не разбирате от строителство, лесно може да се подведете. В процеса са работа е много вероятно да чуете неща от сорта на „за тези пари толкова“, „това не влиза в офертата“, „за мен това е качествено“ и други подобни приказки. А някои дори стават агресивни, ако не сте на едно мнение. Веднъж започнали работа с тях, трудно ще се откачите, особено след като сте се ангажирали финансово. И за да получите желаното качество ще трябва да си доплатите и да преглътнете горчивия хап.

Гаранцията е другото нещо, на което искам да обърна внимание. Много майстори, да не кажа почти всички, дават само устна гаранция, но не и писмена. Тоест никаква, едни голи думи, едни празни обещания. А ако вие им поискате такава, те се обиждат, засягат се на чувства, едва ли не след всичко, което са направили за вас, вие им нямате доверие. Но дори и да получите някаква писмена гаранция след дълги уговорки, най-често написана на ръка с неразбираем почерк и ред правописни грешки, тя няма да има никаква юридическа стойност, просто защото майсторът не е юридическо лице. 2А и най-вероятно няма да сте сключили и договор с него. Тоест излиза вашата дума срещу неговата. А не дай си боже, утре да има някакъв проблем, изобщо не се знае дали ще го намерите и дали няма да си е сменил номера. При повечето работници това често се случва. А ако е от провинцията и благоволи да се отзове, ще трябва да му платите пътя и престоя, защото той най-вероятно ще каже, че няма пари да дойде.

Разбира се, една строителна фирма също работи с майстори, нещата не се случват с магическа пръчка. Но когато един майстор е под контрола на една разбираща от работата си фирма, то тогава трудно могат да настъпят недоразумения и проблеми. Особено ако се работи с проверени и доказали се във времето хора. Нещо повече – фирмата носи морална и юридическа отговорност, така че рискът да се случи нещо не по план, е сведен до минимум.

Няколко думи и за строителните фирми е добре да се кажат. Истината е, че във всяка кошница има и гнили ябълки. Както при отделните майстори, така и при фирмите има такива, които стават и такива, с които по-добре да не работите. Има всякакви сладкодумни измамници, които са специалисти по свалянето на звезди, а в момента, в който получат аванс, изведнъж стават много заети и незаинтересовани. Отношението им коренно се променя. Дори има случаи на такива фирми, които взимат аванс, не свършват почти никаква работа и след това започва ходене по мъките – адвокати, съдилища и тн. Доказване на кой прав, кой крив. Това е отработена схема, особено характерна при малки и чести плащания, тоест на аванси от порядъка на 10-15%. Неведнъж родната ни разследваща журналистика е разобличавала подобни измами. В тези случаи, инвеститорът е спечелен с малък аванс, който трябва да брои в началото, а всъщност изобщо не подозира каква змия си слага в пазвата и как скоро ще се раздели завинаги с тази сума пари.

Някои пък спекулират с даването на гаранция. Има случаи на обещания за 50-годишна гаранция. Предполагам всеки е чувал за израза „Я камилата, я камиларя“. Виждал съм никому неизвестни строителни фирми с изключителни постни уеб сайтове, някои и с неработещи линкове, където като отидеш в галерията с обекти, виждаш едни снимки на помпозни бизнес сгради, в изцяло завършен вид без никаква последователност на строежа. И аз мога да отида на бул. „България“ или „Цариградско шосе“ и да направя набързо няколко снимки с телефона си на най-интересните и впечатляващи с архитектура сгради и след това да претендирам, че аз съм ги строил.

Други пък строители дават нереално ниски цени на услугата „до ключ“, само и само да направят контакт с клиента и оттам да започнат да го баламосват. А утре, като ги попитате за референция или да ви покажат някой изпълнен обект, веднага ще измислят нещо, с единствената цел това да не се случи. Други колеги, които излагат в сайтовете си своите цени на строителни услуги, често подвеждат клиента, без да конкретизират, дали дадена цена включва материали или е само труд. Когато една цена е нереално ниска, можете да бъдете сигурни, че говорим само за труд. Още повече, че често операции, които се подразбират, че влизат в една цена, всъщност не са включени. Но са представени по начин, по който офертата изглежда по-конкурентна на фона на останалите. Давам веднага няколко примера. Латекс, който струва 1 или 2 лв. на квадрат, обикновено се отнася за една ръка и боядисване в един цвят цялото помещение. За да покрие добре една боя, трябва да се повтори поне 2-3 ръце, оттам като сложите примерно два или три цвята, което е нормално за една спалня или дневен тракт, и ето, че цената се качва на 5-6 лв. най-малко. Доставката и разтоварването на материалите, също често не се споменава в ценоразписите на много строителни фирми. После като се окаже, че трябва да платите още 200-250 лв. няма да ви стане много приятно.

Гореизброените са само малка част от нещата, за които човек трябва да внимава при избор на изпълнител, било то фирма или майстор. Малките неща са показателни. Безкрайното фукане и биене в гърдите, приказките без покритие, липсата на офис и срещите по разни евтини кафета, многократното повтаряне как няма да има проблеми, шикалкавенето, витиеватото говорене и прочие. Лично аз винаги съм разчитал на интуицията си при взимане на важни решения, а решението да доверите на някого спестяванията си за изграждането на нов дом, смятам, че е повече от важно.  Единственото по-важно нещо е изборът на партньор в живота, човек с когото да градите семейство и да се радвате на старини, но дори тогава ще ви е нужен дом, където да живеете и да се топлите край семейното огнище.