КАКВА ДОГРАМА ДА ИЗБЕРЕМ

PVC дограма

23112011020032Това е най-разпространената дограма не само заради по-ниската си цена, но също и заради някои други качества. PVC дограмата е изградена от популярния напоследък материал поливинилхлорид. PVC-то притежава сравнително добри топлоизолационни свойства, поради факта, че има добър коефициентът на топлопроводимост. Също така нейната изработка и монтаж е по-лесен в сравнение с този на алуминиевата дограма, тъй като ПВЦ-то е по-гъвкаво. Можем да кажем, че поддръжката също е лесна, почистването става с кърпа и препарат. Кондензирането на влагата е в пъти по-малко при PVC дограмата, ако я съпоставим с нейния алуминиев братовчед. Недостатък при PVC-то е по-слабата й здравина и устойчивост на резки климатични промени. Животът на дограмата от поливинилхлорид е не повече от 25-30 г. Има голямо разнообразие от фурнирни покрития на дървесни цветове като венге, махагон, златен дъб, тъмен дъб и други. Характерното при тази дограма са нейните камери. Това са броя въздушни кухини между вътрешната и външна стена на профила. Произвеждат се предимно профили с 3, 4, 5 и 6 камери. Колкото повече камери толкова по-добре. Значение, разбира се, има и на какъв профил ще се спрете. На пазара се предлагат всякакви марки. За най-висок клас дограми се смятат Кьомерлинг и Декьонинк. При тях коефициентът на топлопреминаване е 1.3, профилът е по-здрав и по-качествен. Дебелината на външните стени е 3 мм. Schuco и Salamander също претендират с високо качество. За среден клас се считат Aluplast, Rehau, Trocal  и някои други.  Има и по-евтини профили, но както е известно – ниското качество води до редица проблеми. Не след дълго евтиният профил започва да се усуква. Тези, които нямат фурнирно покритие, тоест белите профили, започват да пожълтяват и да губят блясъка си. Много производители на дограма пестят от армировка, слагат евтини дръжки, тънък профил, слаб обков, некачествени дистанционери и тн. Уплътненията не са добри, което води до топлинни загуби и духане от прозорците. Трудно е да се каже колко струва една PVC дограма, но ориентировъчната цена на квадратен метър е в рамките на 150-200 лв. за профилите от среден клас. Все пак цената се определя от редица неща, като например: марката на профила, броя на камерите, вида отваряемост, дебелината на армировката, обкова, цвета на профила, ширината на стъклопакета, наличието на стопсол стъкло и други.

Алуминиева дограма

aluminium_window_design_images370550992Aлyминият e мaтepиaл, ĸoйтo ce e дoĸaзaл ĸaтo нeпoдaтлив нa peзĸи и шиpoĸи тeмпepaтypни paзлиĸи, ĸaтo тoй зaпaзвa cвoитe ĸaчecтвa дopи пpи изĸлючитeлнo гopeщoтo лятo и cтyдeнa зимa. Животът на алуминиевата дограма е близо 50 г., почти два пъти повече от този на PVC-то, следователно и цената му е по-висока. Както при PVC-то така и при алуминиевата дограма, поддръжката е лесна. Прекъснатият термомост на алуминиевата дограма я доближава по отношение тepмoизoлaциoнни cвoйcтвa мaĸcимaлнo близĸo дo тeзи нa PVC дoгpaмaтa.  Алуминиева дограма без прекъснат термомост се препоръчва само за вътрешни врати и витрини, където не се налага топлоизолиране. Цветовата гама тук е по-голяма отолкото при ПВЦ-то, като към нея има редица ефекти. Ще срещнете най-различни цветове и текстури, които отговарят на най-разпространените дървесни видове използвани в обзавеждането. Алуминиевата дограма не променя визията си с времето. Ocвeн тoвa aлyминият e мaтepиaл, ĸoйтo ce дъpжи изĸлючитeлнo aдeĸвaтнo пpи възниĸвaнe нa пoжap или зeмeтpeceниe. И вce пaĸ нaй-cepиoзнoтo пpeдимcтвo нa aлyминиeвaтa дoгpaмa пpeд PVC-то cи ocтaвa нeйнaтa здpaвинa, ĸoeтo я пpaви пpeдпoчитaн вapиaнт зa тeжĸи ĸoнcтpyĸции, ĸъдeтo здpaвинaтa нa мaтepиaлa e oт изĸлючитeлнo знaчeниe зa цялaтa cтpyĸтypa нa изгpaждaнoтo peшeниe. Технологията на изработка на алуминиевата дограма е малко по-различна от PVC-то. При алуминия по ъглите имаме сглобки, докато пластмасовата се лепи. Основният недостатък при алуминиевата дограма е фактът, че профилът е относително студен и е възможна появата на известен конденз. Друг минус е появата на шупли по повърхността на дограмата в среда с висока соленост, да речем близо до морето. От марките, които предлагат алуминиева дограма по-известните са Etem, Schuco, Alumil, Altest и други.

Дървена дограма

photo61Дървената дограма е безпорно фаворитът при дограмите. Но и цената й е оправдано по-висока. Едно от най-големите предимства при дървената дограма е нейния естетичен вид. Прозорците от истинско дърво се съчетават прекрасно с мебели, врати, паркети и тн. Дървото е най-добър естествен изолатор и има функцията да диша, като пропуска бавно въздуха през микропори, което значително намалява появата на конденз. Разбира се, има значение какво е дървото. Най-разпространената дограма у нас е от иглолистни дървета на по-достъпна цена. При нея проблемът е, че чамът в България е силно смолист и е възможно известно сълзене на дървото, което нарушава лаковото покритие. В Европа от иглолистните дървета най-предпочитаното дърво е смърч, понеже има значително по-малко смола за разлика от бора. Вече по-висок клас дървесина е тропическата, тя е най-оптимална за нашите географски ширини. А за една от най-скъпите се смята дъбът. От изключително значение е самото третиране на дървото в заводски условия. Обикновено дървото подлежи на няколко вида покрития, така наречената импрегнация. Дървото се потапя във вани. Тези покрития защитават от появата на плесен, мухъл, термити и тн. Цветовите гами при дървото също са разнообразни. Недоскатък е по-високата цена. Дървената дограма е  два пъти по-скъпа от PVC-то и поне път и половина по-скъпа от алуминиевата. И срокът за изработка отнема значително повече време, понеже профилите не са готови и има известен период при съхненето на лаковите покрития. Друг минус е скъпата и трудна поддръжка на дървото.

СТЪКЛОПАКЕТИ

Изборът на стъклопакет е не по-малко важен от този на самия профил. Все пак стъклото заема съществена част от целия прозорец. От значение е дебелината на стъклата. Примерно при стандартния стъклопакет и двете стъкла са с дебелина 4 мм. Това прави шумоизолацията около 32 децибела. За сравнение при дебелина от 6 мм поне на едното стъкло шумоизолацията става 35 децибела – разлика, която определено се усеща. Общата ширина на един такъв стъкопакет е 24 мм, като дебелината на дистанционера е 16 мм. Ако пък се сложи троенстъклопакет, проблемът с външния шум се свежда до минимум. Има и стъклопакети с газ аргон, който служи за допълнителна топло- и звукоизолация. Стъклопакетите са няколко вида, като най-разпространени са:

Флоатно стъкло

Това е стандартен стъклопакет, без допълнителни екстри и подобрения. Цената му е най-атрактивна, но за сметка на това е слаб изолатор. Обикновено под „бяло/бяло/“ се подразбира съвсем обикновено стъкло с бял профил на дограмата.

Нискоемисионно стъкло 

Това е така нареченото К-стъкло. Този тип стъкло отразява 70% от излъчваните от уредите за отопление топлинни лъчи, като по този начин те не излизат от помещението и топлото се задържа. През лятото стъклото отразява слънчевите лъчи и така възпрепятства навлизането им в сградата, благодарение на това държи температурата по хладна. КА стъклото е подходящо за помещения, в които влиза по-малко  слънчева светлина – например за стаи със северно изложение. От друга страна, КА стъклото създава лек „парников” ефект и може да доведе до нежелани резултати, когато се поставя в по-слънчеви помещения.

Всесезонен стъклопакет

Подобен на К-стъклото, представлява по-нататъшно развитие на нискоемисионното стъкло, с по-добри показатели, особено през лятото. Стъклопакетът с всесезонно стъкло предлага по-висока термоизолация в сравнение с обикновените стъклопакети. Благодарение на функцията „соларен контрол“, всесезонното стъкло отразява два пъти повече слънчева енергия в сравнение с един нормален стъклопакет. Четири сезона е подходящо решение  при пасивните къщи.

Триплекс

Това е многослойно ламинирано стъкло. Слоевете стъкло се свързват с различни видове  смоли. То е значително по-здраво от другите стъкла.  Ако при силно натоварване стъклото се счупи,  парчетата остават залепени, така че не може да се нараните. Триплексът има добра шумоизолация, понеже енергията на звуковите вълни се поглъща от еластичния смолист слой. Подходящ при опит за проникване с взлом.