Когато ни предстои изграждане на къща, първата дилема пред, която сме изправени е дали къщата да бъде на един или на два етажа. Разбира се, има къщи и на три, дори четири етажа, но това са двата най-разпространени варианта у нас. Тук ще разгледаме предимствата и недостатъците и при двата вида къщи с идентична квадратура.

 

ДВУЕТАЖНА КЪЩА

По презумпция, къщите, които са на два етажа струват по-малко като инвестиция в сравнение с едноетажните си братя. Това идва най-вече от факта, че при двуетажните къщи имаме по-малък фундамент и по-малък покрив. Наистина, имаме стълбище и още една плоча, което също е разход, но въпреки това, тяхната стойност не е равна на двойно по-големите основи и покрив. Нещо повече, при едноетажните къщи покривите най-често са многоскатни, което допълнително оскъпява тяхното изпълнение, а и поддръжка. Наличието на табакери и капандури също като цяло е повече, което пък води до по-висок разход за направата  им и по-ниска енергийна ефективност. По отношение на инсталациите, при двуетажните къщи трасето на ВИК тръбите е по-късо, което води до по-нисък разход за изграждането им. Баните спокойно могат да бъдат проектирани една под друга в близост до кухнята. От значение също е и квадратурата на парцела. Двуетажната къща е по-удачен вариант при по-малка площ. Така разполагате с по-голям двор. При варианта с два етажа можем да бъдем по-креативни откъм дизайн и архитектура. Two storНапример един красив портик би стоял по-добре при двуетажна къща. Както и може да се играе с проектирането на еркери, тераси, лоджи, перголи, балюстради, вътрешно емпоре, елегантно стълбище и други естетически елементи. Като цяло спалните на втория етаж създават усещане за уединение, което е добре дошло за къща пълна с деца. Макар и не от такова значение, гледката от втория етаж е винаги по-добра. Има и друг фактор, ако всички къщи около вас са на два етажа, дали бихте се чувствали комфортно да живеете в по-ниска къща, било то и най-луксозно изпълнение. Някои хора пък смятат, че една къща трябва да има поне два етажа и разбира се стълбище, иначе се доближава повече до концепцията на апартамента. Накрая е добре да се спомене и нещо друго. Макар и малко вероятно, в случай на наводнение, първият етаж може да пострада сериозно, но вторият етаж ще остане непокътнат.

 

ЕДНОЕТАЖНА КЪЩА

One story 1Къщите на един етаж също имат своите положителни страни. Ако сравняваме къщи с еднаква разгъната застроена площ, тези на един етаж имат повече използваемо пространство, поради липсата на стълбище. А едно такова, което застъпва и двата етажа, би отнело квадратура приблизително равно на една стая. Немаловажен е фактът, че едно стълбище малко или много крие своите рискове, особено ако в къщата има малки деца или възрастни хора. А и не са малко инцидентите с почерпени собственици или гости. Необходимостта от по-малко бани и комбиниране на мокри помещения също е в полза на едноетажните къщи. Разходът по изграждането и довършването на една баня не е малък, а и отнема повече време. Друго предимство при едноетажните домове е липсата на шум от скърцащи подове, идващи от трафик на горния етаж, както и от едно постоянно слизане и изкачване на стъпала. Като цяло къщите с един етаж са по-просторни, с по-високи тавани, което осигурява повече достъп на дневна светлина. Често при наличието на втори етаж, стаите наподобяват мансарда, което безспорно има своя чар. Но това далеч не означава, че скосеният таван е по вкуса на всеки, особено ако говорим за по-високи обитатели. В този ред на мисли, подпокривното пространство при едноетажните къщи може да се използва като таван и да се складират разни вещи. По този начин не е необходимо да правите килер, което би отнело допълнителна квадратура. Макар и рядко да е фактор по нашите географски ширини, едноетажните къщи са по-подходящи за строеж в райони, където има рестрикции и ограничения по отношение тяхната височина. Тоест, има много нисък кинт и по-трудно може да се преодолее тази бюрократична особеност. Накрая, но не на последно място, в случай на пожар или земетресение, евакуацията при едноетажната къща е по-бърза и безпрепятствена, в сравнение с двуетажна такава.

 

Както става ясно и двата варианта имат своите плюсове и минуси. Важно е да се определят приоритетите. Ако разполагате с имот, който не е много голям, да речем половин декар, определено къща на два етажа е по-практичното решение. Има едно старо схващане, че къщата не трябва да заема повече от двадесет на сто от дворното място. Разбира се, това е трудно да се спазва в наши дни, но не трябва и да се губи ценна площ. От друга страна, ако имате малки деца или някой от живущите е с намалена работоспособност, то тогава изборът на едноетажна къща ще е по-рационален.